Азбука на декорацията

Хей, ще кажете, пак ли ще учим правила? Нали всички големи имена в дизайна казват, че най-важното е интериорът да изразява личността? Как да сме различни, ако спазваме едни и същи правила в модата или в подреждането на дома си?

Чуваме ви да го казвате още след заглавието и сме съгласни – всеки от нас се чувства добре, когато е заобиколен от нещата, които истински харесва. Но също така е непоклатима истина, че да декорираш дома си, така че не само да се превърне в любимо място за семейството, но и да предизвика възхищение, се изисква нещо повече. Затова се връщаме към няколко основни правила на декорацията. Добре е да ги знаем, защото понякога просто не ни се получава, колкото и да се стараем. Започваме с първите букви – продължете азбуката със своите правила и ги споделете с нас!

 

А. Аранжиране на аксесоарите

accessories

Английската топ дизайнерка Кели Хопън (Kelly Hoppen) ги нарича „бижута за дома“. Аксесоарите са най-лесният начин да създадете усещане за персоналност! Започнете своята колекция от вази, свещници, фруктиери или каквото обичате най-много. Добрата новина е, че те като цяло не са скъпи и можете да ги сменяте през различните сезони! Правилото в декорацията тук е да се групират нечетен брой аксесоари – 3, 5, 7. Достатъчно различни, за да създават визуален интерес, но с обединяващ елемент – цвят, материал, форма.

vases 

white vasescolor vases

ледарка чаши

свещник бели чаши

Б. Нива на осветлението

осветление

Стаи само с един тип осветително тяло – висяща лампа например, изглеждат двуизмерни, лишени от дълбочина. Затова избираме лампи с различна функция, разположени в различни зони –елегантна стояща лампа до фотьойла за четене, красива малка лампа върху скрина или масичката, за да дава светлина за настроение.

лампи

лампа

настолна лампа

стенна лампа

полюлей

В. Внимателно с цветовете

цветове

Колкото и да обичате един цвят, прилагайте го внимателно, в определена зона. Правилото 10-30-60 се използва от дизайнерите отдавна – 60% е неутралният цвят (обикновено под, стени), 30% - по-смелите нюанси (например мебелите) и 10% - акцентите в дома, които са в най-силни цветове. Последното може да е само една синя стена в интериора!

вази в бяло и синьо

шарени ваци

керамична ваза

бяла ваза

Г. Усещане за лукс

лукс

Блясъкът – в аксесоари от месинг, стомана, стъкло, огледала, освен че носи усещането за лукс, увеличава визуално пространството. Използвайте го смело в малки пространства!

 луксозна фруктиера

луксозни вази

Д. Добавете интрига

добавете интрига

Освен всичко друго, интериорът трябва да интригува и да разказва истории. Малки масички с оригинален дизайн, осветителни тела с характер, запомнящи се декоративни предмети със смел цвят и форма – всичко това прави интериора различен.

лампа мишка

златен череп

часовник

Е. Дайте си време

Декорирането е удоволствие, не състезание. Дайте си време и изграждайте декорацията постепенно, като добавяте, размествате и заменяте аксесоарите. Всеки път резултатът ще бъде различен, а какво по-хубаво от това?

Share this post